Nu s-a mai întâmplat de la criza din 2008, scad prețurile la apartamente de patru luni fără oprire: avertismentul din Marea Britanie

de: Alexandru Puiu
08 08. 2023

În timp ce dezvoltatorii români din marile orașe preferă să stea cu proiectele pe butuci sau fără clienți, decât să mai lase ceva la preț, piețele imobiliare europene trădează similarități importante cu criza din 2008.

După ce s-au prăbușit prețurile la locuințe în Suedia, Germania și Spania, Marea Britanie pare să fie cel mai grav afectată de o criză imobiliară ce ilustrează similarități semnificative cu dezastrul economic din 2008. Faptul că mai există mici fluctuații de preț în piața de apartamente este previzibil, mai ales de la o lună la alta. Acelea pot fi clasificate fără emoții ca fiind excepții. Ce se întâmplă însă în Regatul Unit nu mai este însă o excepție, ci o realitatea îngrijorătoare.

Scad prețurile la apartamente de patru luni

Luna iulie a marca a patra lună consecutivă de declin pentru prețurile locuințelor din Marea Britanie, până la o medie de 285.044 lire sterline. Chiar și așa, numărul tranzacțiilor pare în continuare să nu aibă neapărat de suferit, în opoziție cu realitatea din România, unde prețurile au stagnat, dar tranzacțiile s-au prăbușit cu 30 – 35% comparativ cu primele șase luni din 2022.

Revenind însă la UK, conform datelor agregate de Halifax, prețul mediu al locuințelor a scăzut în iulie cu 0,3%, completând o scădere anuală de 2,4%. Există însă o mențiune, conform creditorului Nationwide, devalorizarea locuințelor este, de fapt, de 3,8%. În ceea ce privește apartamentele și casele care se vând, este clar că vorbim de o contractare a spațiului pe care și-l permit oamenii, din cauza crizei. Astfel, se vând locuințe mai mici.

Rata medie a dobânzii pentru stocul existent de credite ipotecare din Marea Britanie a crescut doar la 2,93% în iunie, chiar dacă creditorii au oferit rate de aproximativ 6,85% pentru un credit ipotecar nou, tipic, cu dobândă fixă pe doi ani, conform Economedia.ro.

Ca o notă de subsol importantă, pe marginea scăderii prețului la locuințe a comentat și Banca Centrală a Angliei, care a explicat că, deși ieftinirea procentuală este relativ mică, având în vedere rata inflației din regiune și a diminuarea puterii de consum, de fapt semnele din piață sunt mult mai îngrijorătoare decât pare la prima vedere.